Uczniowie na “inspekcji” w Rogaliku

13 października mieliśmy przyjemność gościć w naszej piekarni małych uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Szczytnie. Trzecioklasiści odwiedzili nas, aby z bliska przyjrzeć się produkcji chleba i pracy, którą codziennie wykonują nasi piekarze.

Uczniowie pojawili się w naszej piekarni przed południem. Zostali przywitani przez kierownika Krzysztofa, który oprowadził ich po zakładzie. Dzieci miały okazję przyjrzeć się produkcji wypieków krok po kroku, zaczynając od odwiedzenia naszego magazynu.
rogal icon

Uczniowie z zaciekawieniem (i smakiem) przyglądali się procesowi powstawania naszych słynnych bułeczek z pieca oraz wrocławskich wypiekanych na naturalnym zakwasie, z udziałem najwyższej jakości produktów.



Najbardziej zadziwiającym dla naszych gości momentem okazało się włożenie surowych bułeczek wrocławskich do pieca. Uczniowie nie mogli wyjść z podziwu, gdy zobaczyli, że z małej, niepozornej kuleczki zimnego ciasta wyrasta tak duża, chrupiąca i dobrze im znana, przepyszna bułeczka.

rogal icon
Gotowe wypieki w mgnieniu oka zniknęły z koszy ─ można powiedzieć, że rozeszły się jak świeże bułeczki. Ucieszone dzieciaki ze smakiem częstowały się pysznościami z Rogalika.

Na koniec wycieczki, naszym gościom zadano pewne pytanie: “Kto z was chciałby w przyszłości zostać piekarzem?”, a w górze natychmiast pojawił się las rąk. Przyszli piekarze pożegnali nas z uśmiechem i nie przestawali machać nawet wtedy, gdy siedzieli już w autokarze.